מה מאפיין את בני הגיל השלישי? מה הקשר לגיל הזהב? האם יש חלוקה לשכבות גיל בגיל השלישי? מהם האתגרים איתם מתמודדים בגיל השלישי? למה ומתי כדאי לשקול מעבר לבית דיור מוגן? המומחים של רשת דיור מוגן המונה את בית דור כרמל ובית דור טבעון הכינו עבורנו כתבה בנושא.
מאפייני הגיל השלישי
תוחלת החיים במדינת ישראל נמצאת במגמת עלייה, לכן כיום יש אוכלוסייה גדולה מאוד של בני הגיל השלישי, ולאחרונה החלה חלוקה חדשה של קבוצת גיל זו, ואנחנו נרחיב על שכבות הגיל בגיל הזהב בהמשך הכתבה. לאוכלוסיית המבוגרים בישראל יש מאפיינים ייחודיים והם מתמודדים עם אתגרים שונים ומורכבים, לכן כדאי להכיר את הנושאים שמעסיקים אוכלוסייה זו ולהבין מהם הפתרונות הקיימים שמוצעים להם.
באופן כללי, ההגדרה של הגיל השלישי היא מבוגרים שהגיעו רשמית לגיל הפרישה מהעבודה, כלומר מי שיוצא לגמלאות (גיל 65-62 לנשים וגיל 67 לגברים). יחד עם זאת חשוב לזכור כי תהליך ההזדקנות משתנה מאדם לאדם ולמעשה תחושת הגיל תלויה בגורמים רבים ומגוונים, בדגש על אורח החיים, מתח נפשי במהלך החיים, תזונה, פעילות גופנית, רווחה כלכלית, תמיכה מהסביבה, מצב בריאותי פיזי ונפשי, נטיות מבחינת אישיות ועוד.
מה הקשר לגיל הזהב?
ראוי לציין כי ההגדרה של הגיל השלישי זהה להגדרת גיל הזהב, אלו שני מונחים דומים והכוונה היא נשים וגברים בעשור השביעי לחייהם. לכן, הכוונה היא לאוכלוסיית המבוגרים והקשישים שהגיעו כבר לגיל הגמלאות, ורבים מהם מקבלים קצבת פנסיה לאחר שנים ארוכות שבהן הם עבדו כשכירים או כעצמאים. נכון, כאשר מגיעים לגיל 64 (נשים) או לגיל 67 (גברים) ניתן לפרוש ממקום העבודה וליהנות מקצבת גמלאות, אך יש לא מעט מבני גיל זה שממשיכים לעבוד.
שכבות גיל בגיל השלישי
כאמור, בגיל השלישי אנשים מגיעים לעשור השביעי בחייהם, זהו שלב משמעותי בחיי האדם מאחר שמגיעים לגיל הפרישה מהעבודה ואפשר לחיות עם קצבת פנסיה, לטייל, לממש חלומות שונים, ללמוד, לעזור לילדים ועוד.
בתוך כך, חשוב לזכור כי הגיל עושה את שלו והמבוגרים מתמודדים עם קשיים כמו מצב בריאותי, מחלות כרוניות, בדידות, פגיעה ביכולות התפקוד והחשיבה, פרנסה נמוכה יותר בהשוואה לתקופה שבה הם עבדו ועוד.
את הגיל השלישי מקובל כיום לחלק למספר שכבות בדרך הבאה:
טווח הגילים 65 עד 75
בגיל זה רוב המבוגרים מתפקדים היטב ובאופן עצמאי לחלוטין, ויש הממשיכים לעבוד, להתנדב, לעזור בגידול הנכדים ועוד. חלק מהמבוגרים שחווים ירידה מסוימת ביכולות התפקוד מתחילים לשקול פתרונות כמו דיור מוגן, בית אבות או מטפל זר, ובנוסף מי שיוצא לפנסיה מתמודד עם הירידה בהכנסות משק הבית.
טווח הגילים 76 עד 85
בגיל זה לרוב מתחילים להבחין בירידה ביכולות התפקוד וביכולות הקוגניטיביות, המבוגרים בטווח הגילים הנ”ל זקוקים לרוב בעזרה בביצוע מטלות יומיומיות בגלל קשיים גופניים, מחלות ועוד.
מעל גיל 85
בשלב זה רבים חווים קשיים גופניים, פגיעה משמעותית ביכולות התפקוד וביכולות הקוגניטיביות, הידרדרות במצב הבריאותי והנפשי ועוד. כאשר המצב הרפואי והנפשי מחמיר, הקשישים ובני המשפחות שלהם מתחילים לבדוק פתרונות סיעודיים, ונטל רב נופל על המשפחה.
עם אילו אתגרים מתמודדים בני הגיל השלישי?
האתגרים המשמעותיים ביותר בקרב בני הגיל השלישי הינם ירידה בהכנסה בעקבות הפרישה מהעבודה וקבלת קצבת פנסיה, תחושת בדידות, מוות ושכול של קרובי משפחה וחברים קרובים, תופעות כמו דיכאון, הידרדרות במצב הבריאותי, הפרעות שינה, ירידה ביכולות הקוגניטיביות, פגיעה ביכולות התפקוד והעצמאות היומיומית וכיוצא בזה.
בנוסף, ככל שהגיל עולה כך קשה יותר לחיות לבד בבית, במיוחד אם בן או בת הזוג נפטרו. יש להתמודד עם נושאי המחייה והדיור, לכן חשוב להכיר את הפתרונות האפשריים, לפנות לייעוץ מקצועי, לשוחח על הנושא עם הילדים, וחשוב מאוד לברר זכויות בביטוח לאומי ולבדוק אילו ביטוחים פרטיים קיימים.
החששות העיקריים של בני גיל הזהב:
בדידות
בדידות היא חוויה קשה מנשוא בקרב מבוגרים, לכן חשוב לשמור על קשרים משפחתיים וחבריים, ובהחלט מומלץ לשקול מעבר לבית דיור מוגן.
מצב בריאותי
ככל שהגיל עולה חווים ירידה במצב הבריאותי ויש מחלות ומצבים בריאותיים המאפיינים את בני הגיל השלישי, למשל דמנציה, אלצהיימר, מחלות לב וכלי דם ועוד.
מחייה ודיור
רבים מבני גיל הזהב חוששים מהוצאות המחייה והם שוקלים את צעדיהם הנוגעים לדיור. יש המעדיפים להישאר לגור בבית למרות הקשיים והחששות המוצדקים, לכן כדאי להכיר את פתרונות הדיור המוגן שמציעים סביבת מגורים נוחה ובטוחה המותאמת לגיל מבוגר ואיכות חיים גבוהה, לרבות פיקוח רפואי צמוד, חוגים, תזונה מותאמת אישית ועוד.
באיזה שלב כדאי לחשוב על סיור בבתים של דור?
בגיל מבוגר מתרחשים שינויים פיזיולוגיים, רגשיים, קוגניטיביים וחברתיים, וכאשר חווים חששות הקשורים לגיל כדאי לשקול סיור בבתי הדיור המוגן המובילים דור כרמל ו/או דור טבעון, על מנת להבטיח מקום וליהנות מאיכות חיים גבוהה ומשלל יתרונות נוספים.