דור – דיור מוגן

אישה מבוגרת מסתכלת על תמונות משפחתיות

ירידה קוגניטיבית בגיל השלישי

ירידה קוגניטיבית בגיל השלישי

מהי ירידה קוגניטיבית המאפיינת את בני הגיל השלישי? למה התופעה של נסיגה קוגניטיבית מתחילה בדרך כלל בגיל השלישי? האם יש דרכים שיכולות לסייע להימנע מהתופעה? מה לעשות כאשר מזהים תסמינים שכיחים של נסיגה קוגניטיבית? מה היתרונות למגורים בדיור המוגן לדיירים הסובלים מירידה קוגניטיבית? המומחים של רשת הדיור המוגן דור הכינו מדריך בנושא הכולל מענה לשאלות הנפוצות שלכם.

 

מהי ירידה (נסיגה) קוגניטיבית?

ירידה קוגניטיבית, באנגלית Mild Neurocognitive Disorder, היא תופעה שכיחה בקרב בני הגיל השלישי, והתופעה מוגדרת כפגיעה ביכולות החשיבה והלמידה אצל אנשים. ראוי לציין כי הירידה (נסיגה) הקוגניטיבית הינה הדרגתית ומשתנה מאדם לאדם, ובדרך כלל בשלבים הראשוניים של התופעה אין פגיעה בתפקוד היומיומי. כאשר הנסיגה הקוגניטיבית מביאה לפגיעה בתפקוד היומיומי של האדם התופעה תוגדר כדמנציה, לכן חשוב להבין כי התופעה מהווה גורם סיכון לדמנציה.

ברוב המקרים הירידה הקוגניטיבית באה לידי ביטוי בפגיעה בזיכרון לטווח קצר, בקשיי ריכוז, בקשיי דיבור וביכולת לבצע משימות פשוטות וללמוד דברים חדשים. במצב של פגיעה מהותית בתפקוד האדם קיים חשד לדמנציה ויש לעבור אבחון כדי להתאים את הטיפול המיטבי. 

המומחים של רשת דור הכוללת את בתי הדיור דור טבעון ודור כרמל מציינים כי נדרש מעקב אחר מטופלים שיש להם נסיגה קוגניטיבית כדי לספק להם תמיכה נכונה וחשוב לקבל הדרכה מקצועית, (לחולים ולבני המשפחות שלהם). המטופלים עוברים הכנה לקראת המשך הפגיעה בתפקוד הכוללת תוכנית סוציאלית וסיעודית, תוכנית לתמיכה רגשית ותוכנית לטיפול רפואי להמשך הדרך.

 

למה היא מתחילה בדרך כלל בגיל השלישי?

תוחלת החיים במדינת ישראל ממשיכה לעלות ועם העלייה בגיל יש להתמודד עם מחלות ומצבים רפואיים המאפיינים את בני הגיל השלישי. בגיל מבוגר עולה הסיכון לנסיגה קוגניטיבית באופן טבעי בגלל הגיל אך גם כתוצאה ממחלות כמו אלצהיימר ודמנציה.

למעשה, בגיל השלישי חלה ירידה טבעית ביכולות הקוגניטיביות של האדם, ובעקבות הנסיגה הקוגניטיבית חלים שינויים במנגנוני הזיכרון לטווח הקצר והארוך, ובנוסף יש פגיעה ביכולת הלמידה, הזיכרון, הקשב ועוד.

היכולות הקוגניטיביות כוללות בין היתר זיכרון לטווח קצר, מיידי ו/או ארוך, התמצאות במרחב, תפיסה חזותית, תפיסה מרחבית, שיפוט, למידה ויכולת לפתור בעיות. כאשר חווים ירידה ביכולות הקוגניטיביות יש לכך השפעה מיידית וישירה על יכולות התפקוד והביצוע היומיומיים בכל תחומי החיים, לכן איכות החיים הכללית יורדת ויש לאמן את המוח ולבצע תרגילים שונים לשיפור הזיכרון, להקפיד על פעילות גופנית וחשוב להקפיד על תזונה נכונה, בריאה ומאוזנת.

 

האם יש דרכים להימנע מזה?

למרבה הצער אין עדיין טיפול תרופתי או אחר שיכול למנוע ירידה קוגניטיבית בגיל השלישי, לכן חשוב לעקוב אחר התסמינים המוכרים של התופעה, ולאחר זיהוי שלהם יש לפנות לרופא כדי לאבחן את הנסיגה הקוגניטיבית ולהתאים את הטיפול לליקוי שאובחן. במקרים הקשים של התופעה אין לצפות לנס כזה או אחר, והאפשרות היחידה הינה לסייע לקשיש באמצעות תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי, ויש מגוון תרגילים ייעודיים לשיפור יכולות הריכוז והחשיבה.

כמו כן, כדי להפחית את הסיכון לירידה קוגניטיבית בגיל השלישי חשוב להבין שהמוח הוא איבר גמיש ובעזרת תרגילים ייעודיים ניתן לשמר את גמישות המוח ולהאט את הנסיגה הקוגניטיבית. 

 

מה עושים כאשר מזהים נסיגה קוגניטיבית?

לאחר אבחון נסיגה קוגניטיבית ניתן להתאים טיפול תרופתי, בהתאם לאבחון הקליני, וחשוב מאוד לשפר את היכולות הקוגניטיביות בעזרת שילוב של תרגילי מוח ופעילויות נוספות. כאמור, המוח של האדם הוא איבר גמיש וניתן לשפר אותו באמצעות תרגילים ייעודיים. מחקרים חדשים בנושא הירידה הקוגניטיבית בגיל השלישי מגלים כי התופעה שכיחה פחות אצל אנשים שלומדים הרבה, בעלי השכלה גבוהה וגם בקרב מי שמקפיד על אורח חיים בריא ומאוזן.

לכן, לאחר זיהוי התסמינים חשוב לבצע תרגילי מוח, ללמוד שפה חדשה, לשחק משחקים הדורשים חשיבה ואינטראקציה חברתית כמו שחמט וברידג’, ויש להקפיד על אורח חיים בריא, כלומר לשלב פעילות גופנית המותאמת לגיל המטופל, לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת, לצרוך מאכלים ומזונות התומכים בבריאות המוח כמו ירקות ופירות טריים בצבעים שונים, לטפל בהפרעות שינה, להפחית סטרס בחיים ועוד.

 

איך אנחנו ב”דור” נדאג לכם?

הצוות המיומן של רשת הדיור המוגן המונה את בית דור טבעון ובית דור כרמל מתמחה בין היתר בהתאמת תוכנית טיפולים לדיירים הסובלים מנסיגה קוגניטיבית. בנוסף לזאת, בדיור המוגן מציעים שפע של פעילויות לדיירים, אלו פעילויות המותאמות לבני הגיל השלישי שמסייעות בהאטת הירידה הקוגניטיבית, והדיירים זוכים גם לתזונה מותאמת אישית, לחוגים, לפעילות ספורטיבית וגופנית, לתמיכה רגשית, להדרכה מקצועית בנושא ולסביבת מגורים תומכת המותאמת לגילם. 

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם:

אולי יעניין אותך גם
הסתגלות
סיפורה של טבעת נישואין
סיפורה של טבעת נישואין

השאירו פרטים

ונחזור אליכם בהקדם