דור – דיור מוגן

תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי

תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי

במהלך העשור הרביעי והחמישי לחיינו מתרחשים שינויים רבים במערכת העצבית בגופנו, ורבים מאיתנו מתחילים להתלונן על תפקוד הזיכרון. בגיל השלישי רבים מתקשים לרכוש, לעבד מידע חדש ולשלוף אותו מהמוח בקלות, ולא מעט מאיתנו מתקשים לזכור תאריכים חשובים, שמות של בני אדם, מיקום חפצים בבית, תור לרופא וכדומה. לכן, כדאי לדעת כי בעזרת תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי ניתן לשמור על מוח צלול וחד, ולשפר יכולות קוגניטיביות נוספות.

בכתבה זו המומחים של רשת הדיור המוגן דור מסבירים לנו איך לשמור על זיכרון צלול גם בגיל השלישי, ואילו תרגילים כדאי לבצע לצורך שיפור הזיכרון בגיל הזהב. 

 

כמה חשוב בגיל השלישי לשמור על זיכרון צלול?

כאמור, החל בעשור הרביעי והחמישי לחיינו, חלה ירידה בתפקוד הזיכרון, ומחקרים אחרונים ועדכניים הוכיחו כי בעיות הזיכרון שכיחות יותר אצל גברים מאשר נשים. בפועל, הזיכרון נפגע בגלל גורמים שונים כמו תזונה לקויה, גיל, עישון, חוסר בפעילות גופנית, עודף משקל, מחלות והיעדר גירוי ואימון לשימור יכולות מוחנו, לכן חשוב לאמן ולתרגל את המוח כדי לשפר את הזיכרון.

נכון, אין נוסחה מדעית מדוע יש מבוגרים שמרגישים כי זיכרונם פגום וכבר אינו מתפקד כתמול שלשום, וחשוב לזכור כי יש גם בני 80 ו-90 צלולים וחדים מאוד בהשוואה לבני 50 החווים ירידה הדרגתית ביכולת הריכוז שלהם. יחד עם זאת, יכולות הזיכרון נפגעות באופן טבעי כחלק מהעלייה בגיל, ויש להבדיל בין קשיי זיכרון הנובעים מגיל מבוגר לבין ירידה בזיכרון העלולה להעיד על התפתחות הפרעות נוירולוגיות או נפשיות, לרבות דמנציה ואלצהיימר.

 

איך יודעים שכדאי להתחיל לשפר את הזיכרון?

באופן כללי, אם אנחנו מתחילים לשכוח מיקום של חפצים שונים בבית, שוכחים תאריכים חשובים, מחפשים את משקפי הקריאה כל יום, שוכחים שקבענו תור לרופא וכדומה – כדאי לנו להתחיל לשפר את הזיכרון ולאמן את המוח.

 

מהן הדרכים היעילות ביותר לשיפור הזיכרון בגיל השלישי?

בעשורים האחרונים גילו חוקרי מוח ונוירולוגים מומחים כי המוח שלנו הוא איבר גמיש ודינמי לכן ניתן לאמן אותו, בדיוק כמו את שרירי הגוף. כאשר מאמנים את המוח ומאתגרים אותו – כך המוח שלנו משתפר ותפקודו עולה, וזאת בגלל יכולתו לייצר מערכות קשרים חדשות בעקבות גירויים חיצוניים ותרגילים שונים.

דיירים בבתי הדיור המוגן דור כרמל ודור טבעון נהנים ממערך רפואי זמין ונגיש מסביב לשעון, בראשו עומד רופא מומחה. במסגרת המגורים באחד מבתי הדיור המוגן של רשת דור הדיירים נהנים ממגוון פעולות משותפות, לרבות עבודה בצוות, ומייעוץ בנושאים כמו שיפור הזיכרון, כולל מתן תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי, כמובן תחת השגחת הצוות המקצועי במקום. 

לפניכם מספר המלצות לצורך שיפור הזיכרון בגיל השלישי:

אימון

יש מגוון טכניקות לאימון הזיכרון בגיל השלישי, לדוגמה תרגול צדדים פחות דומיננטיים בגוף (למשל צחצוח שיניים ביד שמאל במקום ביד ימין), שינוי בסדר הפעולות היומיות והשגרתיות, תרגול חשיבה יצירתית, ציור וכתיבה בשתי ידיים, תרגול יצירתיות באמצעות אמנות ועוד.

יוגה או מדיטציה

תרגול קבוע של יוגה ו/או מדיטציה נחשב לכלי יעיל במיוחד לשיפור הזיכרון, גם בגיל השלישי.

טריוויה, סודוקו וכו’

ניתן לאמן את המוח ולשפר את הזיכרון באמצעות טריוויה, פתרון סודוקו, תשבצים וכדומה.

משחקי זיכרון

משחקי זיכרון שונים (משחקי קופסה, קלפים ומשחקי לוח) הם כלי יעיל לצורך שיפור הזיכרון. בעידן האינטרנט ניתן לשחק במשחקי זיכרון מגוונים גם במחשב. 

מעורבות חברתית

מעורבות חברתית נמצאה ככלי יעיל מאוד לצורך שיפור הזיכרון, לכן בבתי הדיור המוגן של נוה דור מקפידים על מעורבות חברתית של הדיירים, לעתים בהשתתפות המשפחה הקרובה. ללא ספק שיתופי פעולה בין דיירים וכמובן גם עבודה בצוות – כל אלו ועוד משפרים את הזיכרון ושומרים על מוח צלול יותר. 

מפגשים קבועים עם אנשים

אינטראקציה עם אנשים אחרים משפרת את יכולות הזיכרון, בבתי הדיור המוגן נפגשים הדיירים בלובי, בארוחת הצהריים ובפעילויות השונות והמגוונות אשר יוצר אינטראקציה ומפגשים חברתיים קבועים עם אנשים חדשים וגם מפגשים יומיים בין הדיירים.

למידת שפה חדשה

למידת שפה חדשה מהווה חלק מהפעילות בבתי הדיור המוגן של רשת דור – דור כרמל ודור טבעון, כדי לשפר את הזיכרון של הדיירים בגיל השלישי, וגם למטרות הנאה ורכישת שפה חדשה.

 

האם בכל שלב תרגילים אלה עוזרים?

מחקרים אחרונים הוכיחו כי שמירה על גירוי המוח מסוגלת להאט את קצב ההתקדמות של מחלות דמנטיות. לכן, תרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי מסייעים לכל הדיירים לשמור על מוח צלול וחד, והתרגילים יוצרים קשרים עצביים חדשים במקום הקשרים שהתנוונו כתוצאה מהעלייה בגיל.

חשוב לציין כי כל התרגילים לשיפור הזיכרון בגיל השלישי נעשים תחת פיקוח של הצוות הרפואי בדיור המוגן, והתרגילים מותאמים למצב הקוגניטיבי של הדייר.

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם:

אולי יעניין אותך גם
הסתגלות
סימן שאתה צעיר: פעילות גופנית בגיל השלישי

השאירו פרטים

ונחזור אליכם בהקדם